18e Bergse Kennedymars start traditiegetrouw op Hemelvaartsdag (2024)

Naar de website

40 of 60 km lopen en 80 km fietsen vanaf Tapperij Huis ten Bos

Geertruidenberg – Op Hemelvaartsdag vindt vanaf de aan de Markt gelegen Tapperij Huis ten Bos voor de 18e keer de Bergse Kennedymars plaats. Ieder jaar zetten de organisatoren een nieuwe uitdagende tocht uit. Helaas liep het aantal deelnemers aan de 80 km na de coronatijd steeds verder terug, zodat er om organisatorische redenen besloten moest worden de afstand iets in te korten tot 60 km. Daarnaast is er ook de mogelijkheid 40 te lopen en 80 km te fietsen. Inschrijven kan nog tot 1 mei. Het inschrijfgeld is inclusief verzorging op diverse zogenoemde doorloopposten met voor de deelnemers worstenbroodjes of appelflappen of water en de grote post met zitplaatsen. Daar zorgt TV-kok Danny Jansen, geholpen door vrijwilligers, voor het ontbijt. Iedere deelnemers ontvangt verder een consumptiebon voor een drankje na terugkomst en een T-shirt. Op 21 april vindt als laatste trainingstocht, aanmelding verplicht, de traditionele 36 km lange Bossche Bollentocht plaats. Bij terugkomst in Geertruidenberg staat er voor elke deelnemer de echte Bossche Bol van bakker Jan de Groot te wachten. Deelname aan die tocht is gratis.

Door Jan Hoek

Voormalig president John F. Kennedy stelde ooit dat elke marinier 50 mijl (80,467 km) binnen 20 uur moest kunnen lopen. Zelf heeft hij die afstand echter nooit gelopen, maar zijn broer Robert, voormalig minister van justitie, bewees het op 37-jarige leeftijd wel door de 80 km ongetraind, niet echt verstandig trouwens, binnen de gestelde tijd te lopen. Zo ontstonden de Kennedymarsen, die al snel ook in Europa georganiseerd werden. Helaas gaat de 80 van de Langstraat dit jaar niet door, maar daarnaast vinden er dit jaar nog steeds 25 Kennedymarsen in ons land plaats. Plus de wat kortere Bergse editie, die dit jaar voor de laatste keer onder de naam Bergse Kennedymars wordt georganiseerd. Dat betekent zeker geen einde van de jaarlijkse Bergse wandeltocht, want er wordt gezocht naar een nieuwe pakkende naam voor de toekomstige wandeltochten; de naam Kennedymars dekt met de wat ingekorte afstand echter niet geheel de lading meer. Over de start van de Bergse Kennedymars vertelt medeoprichter Sjaak de Hoogh: “Ik zag Eric na zijn mars in Waalwijk aankomen op de Markt; doodmoe en misselijk ging hij gelijk naar bed. Om een uur of elf kwam hij het café in strompelen en zei hij tegen mij: ‘Dat doe ik nooit meer; als ik er weer over begin, pak dan een biljartkeu en sla me ermee op mijn kop. Maar blijkbaar wordt er door dat extreem lopen in je hersenen een stofje aangemaakt, dat je prikkelt het nog een keer te doen. Dus vertelde hij mij een paar weken later tegen mij: ‘wellicht doe ik het volgend jaar wel weer’. Toen heb ik geen biljartkeu gepakt, maar tegen hem gezegd: dan gaan we zelf zo’n tocht opzetten. Ook ik had namelijk al jarenlang de wens een keer in mijn leven een Kennedymars te lopen. Eric was gelijk enthousiast. Antwerpen is zo’n 80 km en leek het ons een mooi idee om daar, heel toepasselijk, bij de Kennedytunnel te starten en vandaar naar Geertruidenberg te lopen. En zo is de eerste tocht ook gerealiseerd. In barre weersomstandigheden hebben we, met één volgwagen, de tocht gelopen.” Eric Bos vult aan: “Het was ondanks de omstandigheden een groot succes en dus zijn we doorgegaan met de organisatie van het Bergse wandelfeest. We willen het een kleinschalig evenement houden, waarbij in totaal 150 deelnemers wel zo’n beetje het maximum is. Veel deelnemers aan de 80 van De Langstraat hebben nu ingeschreven voor de Kennedymars in Someren die op 6/7 juli plaatsvindt. De Bergse Kennedymars is daardoor nu ook een mooie training voor die mars.”

Rode loper en biertje

Op de vraag wat hét hoogtepunt van de Bergse Kennedymars de afgelopen zeventien jaar was, hoeft Eric Bos niet lang na te denken. “Dat was in 2015 toen de Bergse Kennedymars startte voor Huis den Bosch in Den Haag en eindigde bij Tapperij Huis ten Bos in Geertruidenberg. Luitenant-kolonel vlieger J. Koetsier van de Koninklijke Landmacht, adjudant van de koning, verrichtte toen in vol ornaat voor het paleishek het startschot. We hebben hem wel gevraagd of het niet voor het paleis kon, maar dat bleek onmogelijk. Het werd een spraakmakende tocht via Rotterdam, waar we een rustpunt hadden in de Marinierskazerne en de deelnemers bij Hardinxveld met een watertaxi door Frans van der Spek werden overgevaren naar Werkendam. Ook bijzonder waren de abdijenroute waar een van de rustpunten bij La Trappe in Berkel-Enschot was en de tocht Nijmegen-Geertruidenberg. Elk jaar weer proberen we een bijzondere route te bedenken, die de afgelopen jaren steeds op papier werd gezet door Chris D’Haese. Deze is overigens pas vanaf zijn woning begonnen aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Voor de deelnemers aan onze wandeltocht is de aankomst, altijd via de Koestraat, vervolgens over de rode loper en de ontvangst op een vol terras, ieder jaar weer heel bijzonder. Het dik verdiende biertje wordt dan, meestal arriveren de meeste deelnemers rond 3 uur ’s middags in Geertruidenberg, aangeboden door Tapperij Huis ten Bos.” Voor het zover is, zijn de wandelaars en fietsers al vele uren onderweg. Voor het vertrek worden de deelnemers toegesproken door marsleider/coördinator Jan-Willem Schouwenaars, waarna de 60 km lopers ’s nachts om ca. 2 uur vertrekken, de 40 km lopers om 7 uur ’s morgens en de fietsers een half uur later. Kijk voor meer informatie en/of inschrijving op de websites van de Bergse Kennedytocht of van Tapperij Huis ten Bos.

Vind je dit ook interessant?

17-4-202417-4-202417-4-202417-4-202417-4-202410-4-202410-4-202410-4-202410-4-202410-4-2024
Naar de website
18e Bergse Kennedymars start traditiegetrouw op Hemelvaartsdag (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5311

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.